Cele strategiczne:
Priorytet: Specjalizacji produkcji rolnej
- Rozwój firm przetwórstwa rolno-spożywczego i handlu hurtowego
- Podniesienie jakości i opłacalności produkcji rolnej
- Stworzenie sieci gospodarstw ukierunkowanych na produkcję zdrowej żywności
Kierunki działań:
Działania krótkookresowe 2000 - 2002:
- Pomoc w organizacji zbytu płodów rolnych
- Wspieranie przedsięwzięć szkoleniowych dla rolników i doradztwa rolniczego
- Wyłączenie gleb najsłabszych z rolniczego wykorzystania
- Upowszechnianie dobrego materiału siewnego i hodowlanego
Działania średniookresowe 2000 - 2006:
- Pomoc w rozszerzaniu uprawy wikliny
- Wspieranie firm przetwórstwa rolno-spożywczego
- Pomoc w organizacji grup producenckich
- Wspieranie rozwoju gospodarstw specjalistycznych
- Pomoc w rozpowszechnianiu uprawy gryki
Działania dlugookresowe 2000 - 2010:
- Prowadzenie właściwej gospodarki gruntami (scalenia, plany zagospodarowania przestrzennego, zagospodarowanie nieużytków)
- Promocja produktów ekologicznych i wspieranie organizacji sprzedaży zdrowej żywności
|